Derfor virker 8 timers kuren

11. juni 2020 by Ingen kommentarer

Vil du tabe dig? og kan du svare ja til det, så læs videre.

Du skal hverken veje, tælle kalorier eller undgå bestemte madvarer. Bare du har et ur, kan du være faktisk være med! Tab dig effektivt med 8 timers-kuren, hvor du faster 16 af døgnets timer, men til gengæld må spise (næsten), hvad der passer dig resten af tiden.

Hvad er 8-timers-kuren?

Kært barn har mange navne. 8-timers kuren kaldes også 16:8, intermittent fasting eller periodisk faste. Metoden er såre simpel. Den går udelukkende ud på, at du skal spise al din mad inden for et tidsrum på cirka 8 timer, og så faster du ellers resten af døgnets 16 timer.

Det vil sige, at du fx kan vælge at spise mellem klokken 9 og 17 og så ikke få noget mad resten af dagen, men du kan også vælge tidsrummet 12-20 eller 6-14, hvis det passer bedre til din rytme. Det vigtigste er, at du afholder dig helt fra at spise og indtage kalorieholdige drikkevarer i 16 af døgnets 24 timer.  

Virker 8-timers-kuren?

Ja, 8-timers kuren kan være ganske effektiv, hvis du gerne vil smide nogle kilo. Du undgår nemlig helt automatisk nogle af de kalorier, du ellers ville have spist i det tidsrum, hvor du skal faste. Du vil måske nok kompensere ved at indtage lidt flere kalorier til de øvrige måltider, men faste har en appetitdæmpende effekt, der gør, at de fleste af os samlet set vil indtage færre kalorier, end vi ville gøre, hvis vi bare kunne spise frit i alle døgnets timer.

Er det farligt at faste?

Nej! Faste har været brugt gennem hundredevis af år og er en fast tilbagevendende tradition i flere religioner. Går vi helt tilbage til stenalderen, har det formentlig været helt normalt med længereperioder uden mad, så det er slet ikke noget problem for din krop at håndtere en fasteperiode, hvis du ellers er sund og rask. Har du problemer med blodsukkeret, eller er du syg, gravid eller underernæret, bør du dog ikke springe på 16:8 metoden uden at have konsulteret din læge først.

Hvordan skal jeg spise på 8-timers-kuren?

Du bestemmer dig for hvilke 8 timer af døgnet, du helst vil spise i, og resten af døgnets 16 timer faster du. Du må dog meget gerne få væske i fastetimerne, så længe det består af vand, sort kaffe eller te uden sukker og mælk. Du vil naturligvis opleve at føle dig sulten i fasteperioden, men prøv at drikke et stort glas vand og vent så – typisk vil sulten forsvinde igen helt af sig selv efter nogle minutter.

Selvom du i princippet må spise, hvad du har lyst til i 8 af døgnets timer, anbefaler forfatteren bag metoden, at du som udgangspunkt holder dig til sunde madvarer, da kuren ellers let kan gå hen og blive decideret dårlig for dit helbred – og du risikerer selvfølgelig også, at vægttabet helt udebliver.

Forfatteren bag kuren, David Zinczenko, anbefaler dig, at du maksimalt drikker to genstande om ugen, og at du i hvert af de måltider, du spiser, får en såkaldt fedtbuster og en såkaldt sundhedsbooster

8 sunde madvarer til 8-timers-kuren

Alle dagens måltider skal rumme både en fedt-buster og en sundheds-booster. Se her, hvad det kunne være:

Fedtbusters

1. Mageret kød, fjerkræ, fisk og æg (fede kødstykker, pølser og bacon tæller ikke med)

Mageret kød som kalkun og kylling, fede fisk som laks, makrel og sild og æg mætter godt i forhold til kalorieindholdet. På den måde undgår du sult og usunde fristelser. Samtidig er protein med til at bevare din muskelmassen under dit vægttab, og det betyder højere hvileforbrænding.

2. Nødder (saltede og sukkerristede tæller ikke med)

Nødder er sunde og mættende og tanker dig op med både sunde fedtsyrer, proteiner, fordøjelsesfremmende kostfibre og et hav af mineraler og vitaminer.

3. Fedtfattige mælkeprodukter

Mælkeprodukter uden sukker og med en fedtprocent på max 3,5 % tanker dig op med protein og kalk.

4. Bønner

Bønner er både rige på proteiner og kostfibre, der hjælper din fordøjelse på vej.

Sundhedsboostere

5. Bær (syltetøj tæller ikke med)

Bær indeholder foruden masser af C-vitamin, kostfibre og et væld af antioxidanter.

6. Frugt (juice tæller ikke med)

Frugter som f.eks. meloner, blommer og pærer giver dig vitaminer og væske, og så tilfredsstiller frugt din søde tand på en sund måde. Spis gerne mange frugter.

7. Grønne grøntsager

Grønne grøntsager som spinat og broccoli sænker din risiko for livsstilssygdomme, og du får meget mæthed for stort set ingen kalorier.

8. Fuldkornsprodukter

Erstat det hvide brød med kornprodukter, hvor mindst 50 pct. af kornet er fuldkorn. Fuldkornsprodukter som rugbrød, fuldkornspasta, havregryn og lignende er gode og mættende valg med masser af mineraler og fibre.

Udfordringer ved 8-timers-kuren

For de fleste af os vil det være en stor udfordring at skulle faste i 16 timer i træk, og sultfornemmelse er uundgåeligt.

Det at du må spise stort set, hvad du vil i den mængde, det passer dig i 8 timer om dagen, er både kurens fordel og ulempe. Det kan gøre det betydeligt lettere at være på kur, men bagsiden er, at hvis du sidder og spiser kage i 8 timer i træk, vil du ikke blive belønnet næste gang, du træder op på vægten. Og hvad værre er – kuren kan være decideret usund for dig.

Skal jeg dyrke motion på 8-timers kuren?

Det er ikke noget must, men forfatteren bag bogen om 8-timers-kuren, David Zinczenko, anbefaler, at du dyrker 8 minutters motion om dagen. Der sker dog ikke noget ved at røre sig væsentligt mere end det – tværtimod!

Spred glæden

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.